Kimlik İşlemlerinde Kullanılan KİOSK Nedir?

2017 yılından itibaren çıkarılmaya başlayan Yeni Kimlik kartları ile birlikte kullanılmaya başlanan KİOSK nedir? KİOSK ile ne gibi işlemler yapılabiliyor, KİOSK ile PİN ve PUK işlemleri nasıl yapılır, kimlik kartında şifre doğrulama işlemini nasıl yapacaksınız gibi tüm sorularınızın yanıtını bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Kiosk Nedir?

Kiosk, eski nüfus cüzdanlarından yeni çipli kimlik kartlarına geçiş ile birlikte hayatımıza giren bir uygulamadır. Kiosk cihazları ile kartınızın şifresini aktif hale getirebilecek ya da kartınızın şifresini değiştirmek gibi işlemler yapabilmenize yarayacak ve devlet kurumlarında pek çok işlemi Kiosk ile daha kolay yapabileceksiniz.

Yeni Kimlik İşlemlerinde Kullanılan Kiosk Nerelerde Bulunmaktadır?

Kiosk cihazları Nüfus Müdürlüklerinde bulunmaktadır. Yeni kimlik işlemlerinizde kimlik kartınız ile işlemleri nüfus müdürlüklerine giderek buradaki kiosk cihazlarından yapabilirsiniz. Kiosk cihazları henüz yeni uygulamaya girmiş olup bu cihazlar üzerinde zaman içinde değişikler ve iyileştirmeler zaman içerisinde yapılacaktır.

Kioskların Amacı Nedir?

Kioskların en temel amacı kioskların kullanıldığı devlet kurumlarında çalışanların iş yükünü azaltarak işlemleri daha hızlı ve kolay hale getirmektir. Ayrıca Kiosklar firmalar tarafından satış, pazarlama, reklam amaçlı da kullanılabilirler. Henüz çok fazla yaygınlaşmamış olan Kiosklar ileride pek çok işi daha kolay hale getirmeye fayda sağlayacaktır.

Kimlik Kartlarında Kullanılan Biyometrik Veriler Nelerdir?

Yeni kimlik uygulamasına geçilmesi ile birlikte yeni çipli kimlik kartı başvurularında kişilerin biyometrik verileri alınarak elektronik ortama aktarılmaktadır ve bu bilgiler kimlik kartında yer alan çipte saklı tutulmaktadır.

Yeni Kimlik başvurusu biyometrik fotoğraf ile yapılmaktadır. Biyometrik fotoğraf elektronik ortama aktarılıyor. Bu sayede kişinin elektronik ortamda yazılımlar ile kimlik bilgilerinin bulunması kolaylaşıyor.

Yeni kimlik kartı başvurusunda sadece biyometrik fotoğraf ile sınırlı kalınmıyor. Kişilerin parmak izi bilgileri ve avuç için verileri de kişilerin kimlik kartlarındaki çiplere aktarılıyor. Bu yüzden yeni kimlik için alınan verilerin doğru ve kaliteli olmasına özen gösterilmektedir.

Biyometrik fotoğraf, parmak izi ve avuç içi verilerinin kaliteli bir şekilde alınmasının ardından işlemler tamamlanıyor ve işlemlerin ardında 10 gün içerisinde PTT ile kimliğiniz adresinize teslim ediliyor.

Kimlik Kartı PIN Şifremi Kaybettim, Ne Yapmalıyım?

PIN şifresini kaybeden vatandaşlar kiosk işlemleri ile şifre değişimi yapamayacaklardır. PIN şifesini kaybettiğinizde yeni bir PIN şifresi almanız gerekmektedir. Bu yeni PIN şifrenizi Biyometrik bilgileriniz ile yeniden alabilirsiniz.

PIN Şifresini Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

PIN şifresi yeni kimlik kartı başvurusu yaptığınız anda Nüfus müdürlüğünde bir nüfus memuru tarafından size teslim edilecektir. Nüfus memurunun zarfı size teslim ettiğinde zarfın kapalı olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Eğer zarf açılmış ise nüfus memuruna durumu hemen bildirmelisiniz. Zarfın açılıp açılmadığını nüfus memurunun yanında kontrol ediniz ki eğer açılmış bir zarf ise yeni bir zarf talep etme hakkınız olsun. 

PIN Şifresi Belirlerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

PIN şifresi ile e devlet üzerinden pek çok resmi işlemlerinizi yapabileceğiniz için bu şifrenizi gizli tutmalısınız. Size zarfta verilen şifreyi güvenliğiniz için değiştirmeniz gerekmektedir. Yeni belirleyeceğiniz şifreniz güvenilir olması için doğum tarihi gibi kolay tahmin edilebilir şifrelerden kaçınmalısınız. Şifrenizi belirlerken hem harf hem de rakam içermesine özen göstermelisiniz.

PIN Şifresi Ne İşe Yarar?

Pin şifresi ile pek çok resmi işlemlerinizi elektronik ortamda kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. E devlet girişinizi yaparak tüm e devlet işlemlerinizi yapabileceğiniz için pin şifrenizin gizli kalmasını sağlayınız. PIN şifrenizi kolay ulaşılabilecek yerlere çantanıza ya da cüzdanınıza koymayınız. Çantanızın ya da cüzdanınızın çalınması durumunda pın numarası ile tüm kişisel bilgilerinize erişim sağlanabilir ve hakkınızda işlemler yapılabilir.

Kimlik Kartınızın PIN Şifresini Değiştirirken Dikkatli Olunuz

Kimlik kartınızın pın numarasını değiştirirken yeni pin numaranızın kolay olmamasına özen göstermelisiniz. Şifrenizin zor ve güvenli bir şifre olmasına dikkat ediniz. Ayrıca kimlik kartı şifrenizi belirlerken ikinci bir kişiden yardım almamalısınız. Kimlik şifreniz size ait olmalı ve bu şifreyi hiç kimse ile paylaşmamalısınız.

Pin şifrenizi değiştirirken harf ve rakam kullanmaya özen gösteriniz ve şifrenizi bir kağıda not ediniz. Şifrenizi not ettiğiniz kağıdı ise kimsenin ulaşamayacağı size ait olan bir yerde saklı tutunuz.

Kiosk Üzerinden PIN Şifremi Nasıl Değiştirebilirim?

Kimlik kartınıza ait olan pın şifrenizi değiştirmek için Nüfus müdürlüklerine giderek orada bulunan Kiosk cihazlarını kullanmanız gerekmektedir. Kiosk ile pin şifrenizi değiştirmek için kimlik kartınızın yanınızda bulunması gerekmektedir.

Kiosk üzerinden pin şifrenizi biyometrik tanıma yolu ile değiştirebilirsiniz. Kimlik kartı başvurunuzda alınan biyometrik bilgilerinizi ile pin şifrenizi değiştirebilirsiniz.

Pin değiştirmenin bir başka yolu da kullanmış olduğunuz eski pin numarasını girerek yapabilirsiniz. Pin şifrenizi girdikten sonra Kiosk ile yeni şifrenizi belirleyebilirsiniz.

Pin değiştirmenin bir başka yolu da kişisel mesaj sorusu ile değiştirmedir. Kişisel mesaj sorusunu cevaplayarak da yeni pin numarası belirleyebilirsiniz.

Kısa Kioksu Tanımlayalım

Kiosk, bilgileri gösteren veya hizmet sağlayan küçük, bağımsız fiziksel yapıdır. Kiosklar insanlı veya insansızdır. İnsansız kiosklar dijital veya dijital olmayabilir. Kiosk kelimesi Fransızca, Türkçe ve Farsça kökenlidir, köşk anlamına gelir.

İşletmelerde, kiosklar genellikle trafiğin yoğun olduğu yerlerde kullanılır. Örneğin bir alışveriş merkezinde, insansız, dijital olmayan bilgi noktasıdır. Giriş yollarının yanına, yön veya tanıtım mesajlarını ileten insanlara sağlamak için yerleştirilebilir. Geçici olarak koridorlarda kurulan insanlı büfeler, mevsimsel satış döngüleri olan işletmelere malları sergilemeleri için uygun maliyetli yol sunarken sinema salonlarının yanına yerleştirilen dijital kiosklar çevrimiçi bankacılık veya bilet satış hizmetleri sağlayabilir.

Müşterilere self servis yeteneklerini sağlayan insansız dijital kiosklar, otel girişleri, perakende satış check-outları ve eczanelerde sağlık taraması gibi konularda tansiyon gibi hayati bilgiler için giderek daha fazla kullanılmaktadır. Amazon ve Walmart şu anda tıklama ve harç deneyimini en iyi hale getirmeyi deniyor, bunun için daha önce çevrimiçi sipariş edilen ürünleri dağıtan kioskları test ediyor.

İnsansız kiosk, yapay zeka içeren yazılımla programlandığında, müşterilere bazı durumlarda insanlı bir kiosk ile oldukça benzer deneyim sağlayabilir. Örneğin, bir havaalanındaki akıllı giriş noktası, yolcu giriş akışı dahil olmak üzere çeşitli veri kaynaklarını izleyebilir ve yoğun dönemlerde gerçek zamanlı olarak aktif hale getirilmesi için programlı olarak ek bilgi talep edebilir. Ya da kiokslardan sesli ya da yazılı bilgiler alınabilir. Bu şekilde bir danışman resepsiyon görevi görebilir.

18 Mart 2019 
Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?