Yeni Doğan Bebeklere Nüfus Cüzdanı Çıkarma İşlemleri (2019)

Yeni Doğan bebekler için kimlik çıkarma hakkında tüm bilgileri bu yazımızda paylaşacağız. Anne ve babaların yeni doğan bebeklerine kimlik kartı çıkarmak için yapması gerekenleri tüm detayları ile tek tek açıklayacağız.

Bebekler İçin Yeni Kimlik Çıkarma İşlemleri

Yeni doğan bebeklerin kimlikleri yeni kimlik kartı olarak çıkarılmaktadır. 2017 yılından bu yana doğan tüm bebeklerin nüfus cüzdanı yerine yeni kimlik kartları bulunmaktadır. Yeni doğan bebeklerin kimlik kartı çıkarma işlemleri eskiden de olduğu gibi Nüfus Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.

Yeni Doğan Bebekler İçin Kimlik Nerede Çıkarılır?

Yeni doğan bebeğinize kimlik çıkarmak için Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekmektedir. Kimlik kartı çıkarmak için Türkiye’nin herhangi bir yerindeki Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. İster bebeğinizin doğduğu ilçe Nüfus Müdürlüğüne İster memleketinizdeki Nüfus Müdürlüğüne ya da herhangi bir ilçe Nüfus müdürlüğüne yeni doğan bebeğiniz için kimlik kartı başvurusunda bulunabilirsiniz.

Yeni Doğan Bebek Kimliği İçin Gerekli Olan Belgeler

Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarmak için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Bebeğin doğduğu hastanede verilen bebeğin doğum belgesi
  • Anne ya da babanın (kimlik başvurusunda bulunan anne ise annenin, baba ise babanın) TC Kimlik Kartı ya da kimlik kartı yerine geçen belgeler

Yeni doğan bebeğin kimlik kartı için anne ya da bebe kendi kimlik kartı ve çocuğun doğum belgesi ile nüfus müdürlüğüne giderek başvuruda bulunabilirler. Annenin bebeği evde doğurması ya da hastane dışında bir yerde doğum yapması durumunda bebeğin doğum belgesi bulunmayacağı için sözlü olarak dile getirmeniz yeterlidir.

Yeni Doğan Bebeklere Hastanede Kimlik Kartı Alınması

Bu tür haberler ortalıkta yaygın olarak dolaşmaktadır. Ancak bu uygulama henüz kesinleşmemiştir. Hastanelerde yeni doğan bebeklerin kimlik başvurusunun alınması henüz pilot uygulama aşamasındadır.

Bebeklerin kimlik kartlarının çıkarılması hala nüfus müdürlüklerinde yapılmakta olup hastanede kimlik kartı uygulamasına henüz geçilmemiştir. Hastanede yeni doğan bebeğe kimlik karı başvurusunda bazı aksaklıkların yaşanabileceği söz konusu olduğu için, örneğin yeni doğan bebeğin henüz isminin belirlenmemesi gibi, hala yeni doğan bebeklerin kimlik kartları hastanelerde çıkarılmaktadır.

Yeni Doğan Bebeğime Kimlik Almak İçin Randevu Almak Zorunda Mıyım?

Anne ve babaların yeni doğan bebeklerine kimlik kartı almak için randevu almak zorunda mıyım gibi kafalarında soru işaretleri olmaktadır. Anne ve babaların yeni doğan bebeklerine kimlik kartı çıkarmak için randevu almalarına gerek yoktur. Yeni doğan bebeğin henüz TC Kimlik numarası bulunmadığı için de bebekler için randevu alınamamaktadır.

Yeni doğan kimlik kartı için herhangi bir nüfus müdürlüğüne giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Randevulu olmadığınız için Nüfus müdürlüğünün yoğunluğuna göre bekleme süreniz olabilir. Bu süreyi eklemek istemeyen anne babalar ALO 199 hattını arayarak bebekleri için özel randevu talebi oluşturabilirler.

Yeni Doğan Bebeğin Kimlik Başvurusunu Kimler Yapabilir?

Yeni doğan bebeğin kimlik başvurusunu anne ya da babanın dışında kimler yapabilir? Dedesi, anneanne, babaanne, teyzesi ya da amcası da başvuru yapabilir mi?

Yeni doğan bebeklerin kimlik kartı başvurularını sadece bebeğin annesi ya da babası yapabilmektedir. Bebeğim kimlik başvurusunu yapmak için sadece anne ya da sadece babanın gitmesi yeterli olup anneanne, babaanne, dedeler ya da diğer akrabalar tarafından bebeğin kimlik başvurusu yapılamamaktadır.

Yeni doğan bebeğin kimlik başvurusunu yapmak için anne ve babanın her ikisinin de müsait olmadığı durumlarda anne ya da babanın vekalet vermeleri gerekir ve vekalet verdikleri amca, dayı, teyze, anneanne, dede ya da babaanne bebeğin kimlik başvurusunda bulunabilir. Vekalet verilmeyen durumlarda bebeğin kimlik kartını yalnızca anne ya da baba çıkarabilir.

Mevzuatta Çocuklar İçin Kimlik Başvurusu

Mevzuata göre 15 yaşını doldurmamış olan tüm çocukların kimlik kartının çıkarılması için çocuğun anne , baba ya da vasisi tarafından Nüfus Müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Eğer çocuğun anne ya da babası herhangi bir neden ile bulunmuyorsa bu durumda çocuğun kimlik kartı için anneanne, babaanne ya da dede başvuruda bulunabilir. Ayrıca çocuğun kendinden büyük olan 18 yaşını doldurmuş kardeşi bulunuyor ise o da kimlik kartı başvurusunda bulunabilir. Ya da çocuğu anne ya da babasının vekalet verdiği kişiler çocuğun kimlik kartı başvurusunda bulunabilirler.

Yeni Doğan Bebeğin Kimliğini Ne Kadar Sürede Çıkartmak Gerekir?

Yeni doğan bebeğin kimliği 30 gün içerisinde ücretsiz olarak çıkarılabilir. En geç 30 gün içerisinde çıkarılmayan yeni doğan kimliği için kağıt ücreti talep edilecektir. Bu yüzden bebeğinizin kimliğini çıkarmak için en geç 30 gün içerisinde başvuruda bulunmalısınız. Aksi takdirde 22,5 TL olan kimlik ücretini ödeyerek bebeğinizin kimlik kartını çıkarmanız gerekecektir.

Bebeğinizin Kimliğini Çıkarmak İçin Fazla Zaman Kaybetmeyiniz!

Yeni doğan bebeğinizin kimliğini ne kadar erken çıkarırsanız sizin için o kadar iyi olacaktır. Çünkü bebeğinizi götüreceğiniz sağlık kurumlarında bebeğin kimliği talep edilecektir. Ayrıca bebek yardımı için SGK’ya başvuracak aileler için de bebek kimliği olması gerekmektedir. Bu yüzden bebeğinizin kimlik başvurusunu yaptıktan sonra kimliği gelene kadar muhakkak geçici kimlik belgesi almayı unutmayınız. 

Çocuğuma verdiğim isimden pişman oldum ne yapmalım?

Çocuğa verilen ismi değiştirmek ancak mahkeme yolu ile yapılabilir. Bu yüzden çocuğun isminin değiştirilmesi için mahkemeye başvurmanız gerekmektedir. 

Bebeğimin Kimliğini Ne Zaman Teslim Alacağım?

Bebeğinizin kimlik başvurusunu yaptıktan sonra başvuruda belirtmiş olduğunuz adrese 10 gün içerisinde bebeğinizin kimlik kartı PTT ile teslim edilecektir. Evde olmamanız durumunda kargoyu kimin teslim alacağını başvuru esnasında bildirebilirsiniz.

Yeni Doğan Bebeğinize Kimlik Kartı Çıkarırken ve İsim Koyarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yeni doğan bebeğinizin kimlik kartı başvurusunda şu hususlara dikkat etmeniz önerilmektedir.

Bebeğinizin ismini nüfus memuruna doğru, açık ve net bir şekilde ifade etmelisiniz. Daha sonrasında da nüfus memurunun size onaylatmak için verdiği evrakları kontrol ederek bebeğinizin bilgilerinin doğru yazıldığından emin olunuz.

Yeni doğan bebekler için devlet kimlik kartı ücreti talep etmemektedir. Hiçbir ücret ödemeden bebeğinizin kimlik kartını çıkarmalısınız.

Başvuru sırasında kimlik belgenizi ve bebeğinizin doğum belgesini yanınızda götürmeyi unutmayınız.

Yeni Doğan Bebeğiniz İçin Yapmanız Gereken Diğer İşlemler

Yeni doğan bebeğiniz için yapacağınız ilk işlem bebeğinizin kimlik kartının çıkarılması olacaktır. Yukarıda yeni doğan kimlik kartı nasıl çıkarılır detaylı olarak anlatmıştık.

Yeni doğan bebeğiniz için yapmanız gereken bir başka işlem de doğum sonrasında doğum parasının alınması olabilir. Bu yüzden çocuğunuzun kimlik kartı çıktıktan sonra doğum parasını almak için bulunduğunuz ilçenin Sosyal Hizmet Merkez Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz.

Doğum sonrasında emzirme parası alabilmek için de SGK’ya başvurmak gerekmektedir. 122 TL olan doğum sonrası emzirme ücreti için de hastanenizden emzirme raporu alarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Yeni doğan bebeğin annenin ya da babanın sigortasından yararlanması için de başvuruda bulunmak gerekiyor. Bunun için SGK Sigorta Tescillettirme bölümüne bebeğin kimliğiyle gidip bebeğimin kendi sigortamdan faydalanmasını istiyorum diyerek bebeğinizin de sizin SGK hizmetlerinizden yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklar İçin Kimlik Kartı Müracaatı Nasıl Yapılacak?

On beş yaşını doldurmamış olan çocukların kimlik kartı başvuruları anne ya da babaları tarafından yapılmalıdır. Anne ya da babanın bulunmadığı durumlarda ise çocuğun vasisi ya da mevzuatta belirtilen kişilerden biri çocuğun kimlik kartının yenilenmesi için Nüfus Müdürlüklerine başvuruda bulunabilir. 

Hangi Yaş Gurubunda Yer Alan Çocuklar Kimlik Kartı Sahibi olacak?

Yeni kimlik kartı 2023 yılına kadar tüm vatandaşlar için çıkarılması gerekmektedir. Yani kaç yaşında olursa olsun tüm Türk vatandaşlarının yeni kimlik kartlarını çıkartması zorunludur. 15 yaşını tamamlamamış olan çocukların kimlik kartları da anne ya da babaları tarafından çıkarılmalıdır.

18 Yaşından Küçük Çocukların Kimlik Kartı Müracaatları Nasıl Yapılır?

Kimlik kartı müracaatlarını 15 yaşından küçük çocukların anne ya da babaları yaparken, 15 yaşını doldurmuş olan kişilerin bizzat kendilerinin yapması gerekmektedir. Yani 18 yaşından küçük ve 15 yaşını tamamlamış kişilerse eğer, kimlik müracaatlarını bizzat yapmak zorundadır. 

Yeni Doğan Bebekler İçin Kimlik Ücreti Ne Kadar?

Yeni doğan bebekler için doğumdan itibaren ilk 30 gün içerisinde yapılan kimlik başvurularında devlet hiçbir ücret talep etmemektedir. Yeni doğan bebeklerin kimlik başvuruları ilk 30 gün içerisinde yapılmalıdır. 30 gün içerisinde yapılmayan başvurular gecikmiş sayıldığı için devlet kimlik çıkarmak için kağıt ücreti olarak 22,5 TL talep etmektedir. 

Çocuklar İçin Kimlik Ücreti Ne Kadar?

Çocuklar için eski nüfus cüzdanında yeni kimlik kartı değişimi için alınacak olan ücret yetişkinlerde olduğu gibi 22,5 TL’dir. Yeni doğan bebekler için ücretsiz olan kimlik çıkarma ilk 30 gün için geçerli olup yurt dışında doğan bebekler için ilk 60 gün olarak kabul edilmektedir.

Kayıp durumunda kimlik çıkarma için talep edilen ücret ise hem çocuklarda hem de yetişkinlerde 45 TL olarak belirlenmiştir.

17 Mart 2019 
Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?