2019 Yeni Kimlik Fotoğrafını Özellikleri Nedir? Biyometrik Fotoğraf Nedir?

2017 yılının ilk ayından itibaren Nüfus cüzdanları yerine yeni kimlik kartı çıkarılmaya başlanmıştır. Yeni kimlik kartı için de gerekli olan belgelerden birisi biyometrik fotoğraftır. Biyometrik fotoğraf vesikalık fotoğrafa göre yüz hatlarını daha çok ortaya çıkaran daha net fotoğraflardır.

Bu yazımızda yeni kimlik fotoğraf özellikleri hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz. Yeni kimlik fotoğraf özelliklerinin nasıl olması gerektiğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Yeni  Kimlik Kartı için Vesikalık Biyometrik Fotoğraflar Nasıl Olmalıdır?

Yeni kimlik başvurusu yaparken yanınızda götürmeniz gereken fotoğraf biyometrik olmalıdır. Biyometrik fotoğraf elektronik ortamda taratılarak yeni kimlik fotoğrafınızda kullanılmaktadır.

Yeni Kimlik kartı için neden vesikalık biyometrik fotoğraf kullanılıyor, biyometrik fotoğrafın özellikleri neler bunları öğrenmeden önce biyometri nedir ilk buradan başlayalım.

Biyometri nedir?

Biyometri kişilerin fiziksel ve biyolojik özelliklerinin taranarak elektronik ortamda tanımlanmasını sağlamak olarak açıklanabilir. Biyometri teknolojisi sayesinde kişilerin kimlikleri saptanabilmektedir.

Biyometrik fotoğraf nedir? Nerede çektirebilirim?

Biyometrik fotoğraf yüz biyometisinin fotoğrafta anlaşıldığı ve elektronik ortama tarayıcı ile aktarıldığında yazılımlar yardımı ile kimlik bilgilerinin daha kolay ortaya koyulmasını sağlamaktadır. Bu yüzden pasaportlarda vesikalık fotoğraf yerine biyometrik fotoğraf kullanılmaktaydı. Artık yeni çıkarılan kimlik kartlarında da biyometrik fotoğraf kullanılacak.

Biyometrik Fotoğrafı Nerede Çektirebilirim?

Biyometrik fotoğrafı profesyonel olarak fotoğrafçılık işi ile uğraşan kişilere çektirebilirsiniz. Normal vesikalık çeken hemen hemen tüm fotoğrafçılar biyometrik fotoğraf da çekmektedir. Biyometrik fotoğrafın bir özelliği de fotoğraf üzerinde hiç oynama yapılmadan tüm kusurlar ile fotoğrafın basılmasıdır. Vesikalık fotoğraflar üzerinde fotoğrafçılar oynama yaparak fotoğrafı güzelleştirebiliyorlar ancak biyometrik fotoğraf üzerinde oynama yapılmamaktadır. 

Biyometrik Fotoğraf Özellikleri Nelerdir?

Biyometrik fotoğrafta bulunması gereken özellikler yüz hatlarının daha iyi anlaşılması ve elekronik ortama aktarıldığında kimlik tespitinin daha kolay yapılması için gereklidir. Bu yüzden; biyometrik fotoğrafta yüzünüzün fotoğrafın ortasında olması ve saç ile yüzün kapanmaması gerekmektedir. Biyometrik fotoğraf çektirirken doğrudan kameraya bakmalısınız. Ayrıca biyometrik fotoğraf ebatı 50 mm x 60 mm, beyaz fonda ve desensiz bir şekilde olmalı ve fonda gölge kesinlikle olmamalıdır. Eğer gözlük kullanıyor iseniz gözlüğünüzün gözlerinizi gizlemesine izin vermeyin, gözlük camında parlama olmamasına dikkat edin ve gözlük çerçevenizin yüzünüzü kapatacak kadar büyük olmamasına özen gösterin.

Yeni Kimlik Fotoğraflarının Elektronik Ortamda Saklanacak Olmasının Yararları Nelerdir?

Yeni kimlik fotoğraflarının elektronik ortamda saklanacak olması hayatımızda pek çok şeyi kolaylaştırabilir. E devlet gibi elektronik ortamlardaki işlemlerin yaygınlaşması ile pek çok işi internet üzerinden kendimiz halledebilmekteyiz. Böylece birçok konuda işlemlerimizi elektronik ortamda sağlayabilecek ve ayı zamanda fotoğrafın bulunması ile daha güvenli bir hale gelecektir.

Birçok devlet kurumunda yeni kimliklerin fotoğraflarının elektronik ortamda kullanılması kolaylık sağlayacaktır. Örneğin hastanelerde yaptırdığınız kayıt sonrasında fotoğrafınızın görünmesi ile orada çalışan memur sistemdeki bilgileriniz ile sizi karşılaştırarak daha güvenli bir işlem yapacaktır.

Aynı zamanda kimlik fotoğraflarının elektronik ortama aktarılması ile birlikte sahte kimlik uygulamalarının da önüne geçerek daha güvenli bir ortam sağlanabilecektir.

Yeni Kimlikler Kaç Yıl Geçerli Olacak? Son Başvuru Ne Zaman?

2017 yılının başından itibaren eski nüfus cüzdanları yerine çipli kimlik kartları kullanımına başlanmıştır. Hala eski nüfus cüzdanlarını kullanan vatandaşların da çipli kimlik kartı başvurularını en son hangi tarihe kadar yapabilirler yazımızın devamında değineceğiz. Eski kimlikler ne zamana kadar geçerli, çipli kimlik kartlarının süresi ne kadar gibi sorularınızın yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Yeni Kimlikler Kaç Yıl Geçerli

2017 yılından itibaren kullanılmaya başlanan Yeni Kimlikler 10 yıl süre ile geçerli olacak. Yeni kimlik kartını alan her Türk vatandaşı bu kartı 10 yıl süre ile kullanabilecektir. Yani her durumda 10 yıl sonra yeniden başvuru yaparak tekrar yeni kimlik kartı çıkarmak gerekmektedir.

Yeni kimliklerin kullanım süresi dolduğunda son 6 ay içerisinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf ile tekrar TC Kimlik kartınızı çıkartabilirsiniz.

T.C. Kimlik Kartı Olan Bir Kişi Kaç Yıl Sonra Değiştirecek

TC Nüfus Cüzdanı olan bir vatandaş kimlik kartı başvurusunda bulunarak eski nüfus cüzdanı yerine yeni kimlik kartını çıkarmasının ardından 10 yıl geçtiğinde yeni kimlik kartı çıkarması gerekecektir. Farklı nedenlerden dolayı 10 yıl geçmeden kimlik kartını yenileyen bir kişi de yeni kimlik kartı çıktıktan itibaren 10 yıl sonra kimlik kartını yenilemesi gerekmektedir. 

Eski Kimlikler Ne Zamana Kadar Geçerli?

Yeni kimlik sistemine geçilmesi ile pek çok kişinin kafasında soru işaretleri oluşmuştur. Ne zamana kadar yeni kimliklere geçilmeli ya da eski kimliklerimiz hala geçerli mi gibi soruların yanında 3 sene içerisinde kimlik değişikliklerinin tamamlanacağı yönünde haberler yer almaktaydı. Ankara Valiliğinden yapılan son açıklamalara göre eski kimlikler 2023 yılına kadar kullanılabilecek.

Nüfus Cüzdanı Olanlar Ne Yapacak

Nüfus cüzdanı kullanan Türk vatandaşları için 10 yılda bir nüfus cüzdanı yenileme kararı yoktu. Nüfus cüzdanı için belirli bir yenileme tarihi olmasa bile alınan kararlara göre en geç 2023 yılına kadar tüm vatandaşlar nüfus cüzdanından kimlik kartına geçiş yapmış olmalıdır. Nüfus cüzdanı olan vatandaşlar Türkiye’nin herhangi bir yerindeki Nüfus Müdürlüklerine giderek yeni kimlik kartlarının çıkarılması için başvuruda bulunabilirler.

Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı ve Yeni Kimlik Kartı

2017 yılına kadar tüm Türk vatandaşları nüfus cüzdanı kullanmaktaydı. Daha sonra yeni kimlik kartı uygulamasına geçildi ve 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Nüfus müdürlüklerinde yeni kimlik kartlarının çıkarılması ile ilgili çalışmalar başladı.

Şuan hala hem nüfus cüzdanı hem de kimlik kartları resmi olarak kullanılmakta olup en geç 2023 yılına kadar tüm vatandaşların nüfus cüzdanlarını yenileyerek Yeni TC Kimlik kartı çıkarmaları gerekmektedir.

Yeni Kimlik Kartı İçin Son Başvurular Ne Zaman?

Yeni kimlik kartı dağıtımı 2017 yılından başında başladı ve yeni kimliklerin 3 yıl içerisinde tüm vatandaşlar tarafından çıkarılacağı gibi söylentiler bulunmakta idi. 2019 yılında hala yeni kimlik kartlarının çıkarılması deva etmekte olup yetkililerin söylemine göre TC kimlik kartı başvuruları için son tarihin 2023 olduğudur.

Yeni ve Eski Kimlikler Arasındaki Farklar

Kartlardaki ortak özellikler; Kimlik numarası, isim ve soy adı, doğum tarihi, anne ve baba adı, seri numarası gibi bilgiler ortaktır.

Uyruk, biyometrik veri, geçerlilik süresi, ıslak imza yeni kimlik kartında olup eski kimliklerde yoktur. Üstelik çip de bu kartlarda var.

Olmayan özellik ise verilen yer bilgisi.

Yeni kimliklere geçerken isim ve soyadınızı değiştirme özgürlüğü de sunulmuştu. Ancak bundan yararlanmak istemiyorsanız aynen eski kimlik bilgileriniz yeni kimlik kartlarınıza yansıtılacaktır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü artık kimlik kartı için pek sıra olmadığını vatandaşın işlemleri hızlıca yapabileceğini açıkladı.

18 Mart 2019 
Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?