2019 Enerji Kimlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Enerji kimlik belgesi için talep edilen evrakları 2019 yılında da önceki yıllarda yapılan düzenlemeler neticesinde kararlaştırılan belgeleri içermektedir. İlgili Enerji Performansı Yönetmeliği’nde yer alan bina türlerinin alması zorunlu olan enerji kimlik belgesi için en çok merak edilen soruların cevaplarını ve söz konusu enerji kimlik belgesi hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Bina enerji kimlik belgesinin tanımı, kısaca söz konusu binaların enerji performansları hakkında kanunen belirtilen bilgileri içeren bir evraktır. Ülkemizde 5 Aralık 2008 tarihinde 27075 sayılı Resmi Gazete’de 5627 sayılı “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” yayınlanmasının ardından resmen yürürlüğe giren bir uygulamaya ait belgedir. Enerji kimlik belgesi (EKB) temelde binanın enerji performansı hakkında açıklayıcı bilgiler içeren şu konular hakkında oluşturulmaktadır:

  • Söz konusu belge ile ilgili binanın optimum düzeyde tutulması için gerekli olan enerji ihtiyacı hakkında bilgiler,
  • Binanın enerji tüketim sınıflandırmasına göre hangi konumda olduğuna dair bilgiler
  • Binanın yapımı sırasında veya sonradan uygulanmış olan yalıtım özellikleri ile ilgili bilgiler
  • Binada aktif olarak kullanılan ısıtma ve soğutma sistemlerine dair genel bilgiler

Görüldüğü üzere binanın enerji gereksinimleri hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu enerji kimlik belgesi, söz konusu bina ile ilgili enerji kaynaklarının en uygun değerde tutulması ve lüzumsuz enerji sarfiyatı ile israfının önüne geçilmesi amacıyla yönetmelik tarafından çıkarılması zorunlu olan bir belgedir.

Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?

Enerji kimlik belgesinin olmaması durumunda, 2008 yılı itibarıyla yürürlüğe giren “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ihlal edilmiş olmaktadır. Dolayısıyla ilgili kararname neticesinde hem yeni binalarda hem de eski binalarda EKB belgesinin bulundurulması yasal bir zorunluluktur.

Enerji kimlik belgesi, binaların enerji sarfiyatı ile ilgili bilgileri doğrudan gösterdiği için, enerji maliyetlerinin mevcut durumda devlet ekonomisindeki yükünün hafifletilmesinde gerekli olan bir evraktır. Bu sebeple binanızın yasal olarak enerji kimlik belgesine sahip olması ve söz konusu binanın girişine bir adet nüshasının asılmış olması gereklidir.

Enerji Kimlik Belgesi Alma Zorunluluğu Ne Zaman Başladı?

Binalar için enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu, yukarıda bahsettiğimiz gibi ülkemizde 2008 yılında yapılan bir düzenleme neticesinde başlatıldı. Ülke ekonomisinde enerji kullanımının yarattığı yükü hafifletmek amacıyla başlatılan bu uygulama Resmi Gazete’de resmen yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bina Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınır?

Bina enerji kimlik belgesi almak için resmi olarak enerji kimlik belgesi veren şirketlerle iletişime geçilmesi gerekiyor. Ancak bu noktada enerji kimlik belgesi alınacak olan şirketlerin yetkili konumunda olmasına özen gösterilmelidir. Söz konusu enerji kimlik belgesini resmi olarak düzenleyecek şirketler, Enerji Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren “Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş olması şarttır.

Başkanlık tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerine başvurarak binanız ile ilgili yasal statüsü bulunan enerji kimlik belgesi (EKB) temin edebilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar

Binalar için enerji kimlik belgesi çıkarırken istenen belgeler, bu konuyla ilgili kararname olan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile resmen kamuoyuna duyurulmuştur. Bu yönetmelikte yer alan bilgilere göre;

  • Binanın mimari projesi
  • Binaya ait yapı ruhsatı
  • Yapı kullanım izin belgesi ya da iskan ruhsatı
  • Binanın mekanik tesisat projeleri (Isıtma projeleri – soğutma projeleri – havalandırma projeleri ve benzeri)
  • Elektrik tesisat projesi
  • Isı yalıtım projesi

Belgeleri enerji kimlik belgesi başvurularında talep edilmektedir. Bu nedenle başvurudan önce bu belgelerin hazırlanması tavsiye olunur.

Enerji Kimlik Belgesi Fiyatları

Enerji kimlik belgesi ücretleri, binanın bulunduğu şehre ve hizmet alınan Enerji Verimlilik Danışmanlığı şirketinin fiyatlandırma politikalarına göre değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle ikamet ettiğiniz ildeki “Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı” tarafından yetkilendirilmiş olan kurumlarla iletişime geçerek net bir fiyat alabilmeniz mümkündür.

Enerji Kimlik Belgesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Binalar için enerji kimlik belgesi alımında önemli noktalar, söz konusu belgenin yasal olarak geçerliliğinde büyük role sahiptir. Enerji kimlik belgesi birçok kişinin hakkında detaylı bilgilere sahip olmadığı bir evrak olduğundan bu konuda yetkili olmayan Enerji Verimlilik Danışmanlığı şirketleri birçok vatandaşı mağdur edebilmektedir. Bu sebeple hem yetkili danışmanlık şirketinin hem de aldığınız enerji kimlik belgesinin yasal olarak doğru bir şekilde hazırlandığına dair şüphelerinizin olmaması gerekir. Bu noktada yapmanız gereken işlemler şunlardır:

  • Enerji kimlik belgesinin resmi olarak geçerliliğinin olduğunu kontrol edin.
  • Yetkili danışmanlık şirketinden SSM büro tescil belgesini isteyin.
  • Enerji kimlik belgesi uzmanı belgesini internet üzerinden sorgulatın.

Enerji Kimlik Belgesi Doğruluğundan Emin Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Enerji kimlik belgesinin doğruluğunun kontrolü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hizmete açmış olduğu sorgulama sistemi ile sağlanmaktadır. Bu noktada resmen yetkisi bulunmayan birçok Enerji Verimlilik Danışmanlığı şirketinin ortaya çıkması sebebiyle böyle bir kontrol mekanizmasının uygulamaya geçirilmesi zorunluluk haline gelmiştir. Söz konusu enerji kimlik belgenizin doğruluğundan emin olmak için internet üzerinden enerji kimlik belgesi sorgulama işlemi yapmanız gereklidir.

Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama

Bina enerji kimlik belgesi sorgulama işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sunduğu hizmet ile internet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Söz konusu sorgulama işlemi için e-Devlet üzerinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının e-Hizmetler menüsünden yararlanabilirsiniz. İnternet üzerinden enerji kimlik belgesi sorgulamak için e-Devlet’e T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra ana sayfa üzerinde yer alan arama motoruna “Enerji kimlik belgesi sorgulama” yazıp aratın.

Arama sonucunda ikamet ettiğiniz binada enerji kimlik belgesi görüntülenemiyorsa binanızın EKB belgesi 01 Kasım 2017 tarihinden önce yapılmış demektedir. Bu durumda enerji kimlik belgesi numarası ile sorgu yapmanız gerekir.

Enerji Kimlik Belgesi Kullanılması Gerekmeyen Binalar

Enerji kimlik belgesi zorunlu olmayan binalar, ilgili yönetmelikte açıkça belirtilmiştir. Buna göre;

  • Sanayi sektöründe faaliyet gösteren binalar
  • İki yıldan az kullanım planına sahip olan binalar
  • Toplam alanı 50 metrekarenin altında olan binalar, sera ve atölyeler
  • Depo ve ahır gibi enerji sarfiyatı yapılmayacak olan binalar
  • Mücavir alan dışında kalan 1000 metrekarenin altında alana sahip binalar.

Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Kimdir?

Bina enerji kimlik belgesi uzmanı, yetkilendirilmiş enerji kimlik belgesi veren kurum veya kuruluşlardan aldığı eğitimin sonucunda sınava girerek başarılı olan kişilere denmektedir. Enerji kimlik belgesi uzmanlarının mimarlık ya da mühendislik alanında eğitimli olması beklenmektedir.

Kimler Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Olabilir?

Enerji kimlik belgesi uzmanı olmak isteyen kişilerin, öncelikle belirli alanlarda temel eğitimini tamamlamış olmaları beklenir. Dolayısıyla belirli meslek gruplarında ilerlenmeden enerji kimlik belgesi uzmanı olmak mümkün değildir. Söz konusu meslek dalları şunlardır:

  • Mimarlık (iç mimar – dış mimar)
  • Mühendislik (makine – elektrik – inşaat)

Enerji Kimlik Belgesi Eğitimi

Bina enerji kimlik belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kurslar tarafından verilmektedir. Enerji Verimlilik Danışmanlık şirketleri, enerji kimlik eğitimi almak isteyen kişilere bu konuda yol haritası çizebilir.

1 Nisan 2019 
Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?