Kredi Kartı Aidatı Yasal Mı?

Bankaların kredi kartı aidatı alması yasal mı değil mi tartışması sürerken, milyonlarca kredi kartı sahibini yakından ilgilendiren bir sorun ortaya çıkmış bulunuyor. Hemen hemen tüm yetişkin bireylerin cüzdanlarında kendine yer bulan kredi kartlarının kullanımı, kredi kartlarının bağlı bulundukları bankalar tarafından ücretlendiriliyor. Yıllık kullanım ücreti adı da verilen kredi kartı aidatlarının kanunlara uygun olup olmadığı konusunda tartışmalar bir yandan devam ederken diğer bir yandan da bankalar oldukça yüklü bir miktardaki parayı kasalarına koyuyorlar.

Bu konuda, yıllık aidatı olan bir kredi kartının sahibi söz konusu kartı kullansa da kullanmasa da yıllık aidatı ödemek zorunda bırakılıyor. Hal böyle olunca vatandaşların ve milyonlarca kart sahibinin aklına da o malum soru düşüyor. Acaba kredi kartı aidatı yasal mı? Söz konusu yıllık kullanım ücreti adı altında milyonlarca müşteriden toplanan paralar, kanunlara uygun mu? Bu konu ile ilgili olarak merak ettiğiniz bütün soruların cevaplarını ve dahası birçok önemli bilgiyi yazımızdan bulabilirsiniz.

Kredi Kartı Yıllık Ücreti 2019

Bankaların aldığı kredi kartı yıllık ücreti 2019 yılında da geçmişte olduğu gibi uygulamaya devam edilen bir sistemdir. Ülkemizde bulunan onlarca bankanın milyonlarca kredi kartı müşterisi bulunmaktadır. Bu müşterilerden her yıl düzenli olarak kredi kartı yıllık ücreti adı altından bir miktar kredi kartı kullanım bedeli alınmaktadır. Bankalar, alışverişlerde kullanılan ve taksit yapılmasına imkan verilen bu kartların müşteriler tarafından kullanılması sebebiyle kendilerine bir kullanım payı ayırıyorlar. Buna da kredi kartı yıllık ücreti ya da kredi kartı aidatı adı veriliyor.

Kredi Kartı Yıllık Ücreti Yasal Mı?

Kredi kartı yıllık ücreti kanunlara uygun mu diye merak eden kredi kartı sahipleri için bu soruyu cevaplayacak olursak, içinde bulunduğumuz durum sebebiyle hem evet hem de hayır gibi karışık bir yanıt vermek mümkün. Çünkü tüm bankaların kullandığı ve uyması gerektiği kredi kartı aidatı yönetmeliğinde geçtiğimiz yıllarda yapılan değişiklik neticesinde, kredi kartları açıkça yasal olmayan kredi kartı aidat alımını kendilerince yasal çerçeveye oturtarak söz konusu kart aidatlarını müşterilerden almaya devam ettiler. Bu konuyla ilgili olarak kredi kartı aidatı yönetmeliğinde ne gibi değişiklikler meydana geldi ve kredi kartı yıllık ücretinin geri alınması ne şekilde mümkün olabiliyor gibi soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kredi Kartı Yıllık Ücreti Geri Alınır Mı?

Kredi kartlarının yıllık ücretlerini geri almak isteyen vatandaşlar bu işlemin ne şekilde mümkün olabileceğini de araştırmaya devam ediyorlar. Öncelikle bu sorunun yanıtını vermek gerekirse; evet, kredi kartı yıllık ücreti yani ödenmiş olan kredi kartı aidatı geri alınabilir. Hatta uzun zamandır kredi kartı kullanıyorsanız, kullandığınız seneler boyunca sizden bir şekilde kesilen veya sizin ödemiş olduğunuz kredi kartı aidatlarını toplu bir şekilde geri alabilirsiniz. Ancak bu konuda esas alınan kanun, kredi kartı aidatı yönetmeliği ile ilgilidir. Dolayısıyla bu yönetmelikte yer alan maddelerin kredi kartı sahipleri tarafından iyi anlaşılması ve söz konusu şartların uygunluğu halinde doğru hareket edilmesi gerekiyor.

Kredi Kartı Aidatı Yönetmeliği

Bankalara bağlı kredi kartı aidatı yönetmeliği, BDDK tarafından düzenlenip kamuoyuna duyurulmuştur. Söz konusu yönetmelik kredi kartı aidatı yasal mı sorularının yoğunlaşmasının ardından tekrar gündeme gelen bir düzenlemedir. Bu konuda ilgili yönetmelik 3 Ekim 2014 Cuma günü 29138 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe sokulmuştur. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun çalışmaları neticesinde ortaya çıkan “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” adı altında yapılan düzenlemeler ile kredi kartı sahibi birçok vatandaşın aklındaki sorulara yanıt verilebilmiştir.

2014 Yılı Ekim Ayı Öncesi Kredi Kartı Aidatı İadesi

Kredi kartı aidatı iadesinde 2014 yılı ekim ayı öncesi dönem, kritik bir viraja girilen dönemi belirtmektedir. Nitekim yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi 3 Ekim 2014 tarihinde resmen yürürlüğe giren yönetmelikte yer alan bilgilere göre bu tarihten önce ödenmiş olan tüm kredi kartı aidatları geri ödemeye tabi tutulabilir. Dolayısıyla yazımızın devamında bulabileceğiniz adımları uygulayarak sahip olduğunuz kredi kartı aidatı hakkında başvuruda bulunarak ödemenizi geri alabilirsiniz.

2014 Yılı Ekim Ayı Sonrası Kredi Kartı Aidatı İadesi

Kredi kartı aidatı iadesinde 2014 yılı ekim ayı sonrası dönem, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun düzenlemesinden sonraki dönemi kapsamaktadır. Bu nedenle yasal düzenlemelere göre hizmetlerini tekrardan düzenleyen bankalar, yeni kurallara uygun hale getirilen kredi kartlarını müşterilerinin kullanımına açmıştır. Söz konusu tarihten sonra müşterilerin kullandığı her kredi kartı yasal zemine oturtulmuştur. Bundan dolayı kart sahipleri kendilerinden alınan kredi kartı yıllık kullanım ücretlerini bu tarihten sonraki kartlarda iade olarak alma hakkına sahip değiller.

BDDK Kredi Kartı Aidatı İade

Kredi kartı aidatının iadesinde BDDK kararları belirleyici olmuştur.  Bu konuda söz konusu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yeni yönetmeliğine göre kredi kartı aidatı iade hak sahipliği durumu mevcut ise kredi kartı sahibi ilgili bankadan kart aidatının tarafına ödenmesini talep edebilir. Ancak söz konusu durum biraz önce bahsettiğimiz gibi 2014 yılından önceki kredi kartlarının yıllık ücreti ile ilgilidir.

Eğer kredi kartı sahibinin, kart aidatları hakkında iade almasına sebep olacak somut delillerinin olması durumunda ilgili bankaya şahsen başvurarak söz konusu aidat ücretlerinin tarafına geri ödenmesini talep etmelidir. Bununla birlikte çoğu banka, bu tür durumlarda ya oyalama taktiği kullanıyor ya da doğrudan böyle bir işlemi yapmayacağını bildiriyor. Bankanın bu tutumunun ardından kredi kartı sahibinin yapması gereken ise tüketici hakem heyetine ya da tüketici mahkemelerine başvurmaktır.

Kredi kartı aidatı için gerekli olan başvuru dilekçesi, kredi kartı sahibinin söz konusu kredi kartı aidatlarını muhatap olan bankadan talep etmesi, ancak bankanın bu talebi reddetmesi neticesinde kredi kartı sahibinin Tüketici Mahkemelerine yazması gereken bir belgedir. Bu dilekçede kart sahibi, haklı durumda olduğunu ispat etmeli ve bankadan hakkı olan kredi kartı aidatının tarafına iadesini talep etmesine rağmen olumsuz yanıtlar verdiklerine değinmelidir.

Kredi Kartı Aidatı İade Başvuru Dilekçesi 2019

Kredi kartı aidatının iade edilmesi için başvuru dilekçesi 2019 yılında ya Tüketici Hakem Heyetine ya da kart sahibinin bulunduğu ildeki yetkili Tüketici Mahkemelerine hitaben yazılmalıdır. Dilekçeye ek olarak mutlaka destekleyici belgeler yer almalıdır. Bu durumda kredi kartı aidatının ödemelerini gösteren hesap özetlerinin bulunması dava sonucunda çıkacak olan kararda belirleyici olmaktadır.

Kredi Kartı Aidatı Yargıtay Kararı

Kredi kartı aidatı hakkında emsal Yargıtay kararı bulunmaktadır. Söz konusu karar, birçok tüketici mahkemesini bağlayacağından Yüksek Mahkeme tarafından verilmiş olan kararların sonuçları kredi kartı aidatlarının iadesini isteyen diğer kart sahiplerine de örnek teşkil etmektedir.

Kredi Kartı Aidatları İle Alakalı Yönetmelikte Yapılan Başlıca Değişiklikler

Kredi kartı aidatı yönetmeliğinde düzenlenen değişiklikler, hem tüketicileri yani kredi kartı sahiplerini korurken hem de bankaların kredi kartı hizmetlerinde yasal dayanaklar oluşmasını sağlamıştır. Buna göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 3 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak kamuoyuna duyurduğu düzenlemelerde birtakım durumlarda bankalar sorumlu, diğer durumlarda da kredi kartı sahipleri sorumlu tutulmaktadır.

Aidatı Olmayan Kredi Kartı

BDDK kararı sonrası aidatı olmayan kredi kartı, bankalar tarafından söz konusu kredi kartını kendilerinden talep eden müşterilerine verilmesi zorunlu kılınmış kredi kartları sınıflarındandır. Dolayısıyla yapılan düzenlemede, BDDK’ya bağlı olan bütün bankalarda yıllık kullanım ücreti bulunmayan kredi kartı hizmeti olmasının zorunluluğu getirilmiştir.

Aidatı Olan Kart İle Olmayanı Değiştirmek

Kredi kartı aidatı olan karttan aidatı olmayan karta geçmek, BDDK tarafından bankaların uyması gereken bir diğer kural olarak olarak düzenlenmiştir. Buna göre, kredi kartı aidatı olan bir kart kullanan müşteri, bankadan talep etmesi doğrultusunda bankanın sunduğu aynı kartın yıllık aidatı olmayan modeline geçiş yapabilir. Bu noktada kredi kartı sözleşmesine aykırı hareket edilmemesi önem teşkil etmektedir.

Bankaların Aidat Talep Etmeyeceği Durumlar

Bankaların kredi kartlarına aidat talep edemeyeceği durumlar, BDDK’nın ilgili yönetmeliğinin ardından şu şekilde belirlenmiştir:

  • Sanal kart olarak kullanılan kredi kartlarında müşteriden aidat talep edilemez.
  • Henüz hiç kullanılmamış daha doğrusu borçlandırıcı olarak ilk kullanımı gerçekleşmemiş olan kredi kartlarında müşteriden aidat talep edilemez.
  • Aralıksız bir şekilde en az 180 gün boyunca aktif olmayan kredi kartlarında müşteriden aidat talep edilemez.

Görüldüğü üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yönetmeliğinin ardından bankalar ve müşterileri arasında birçok konuda çıkan anlaşmazlıklar engellenmiş durumdadır. Bu vesileyle kredi kartı aidatı yasal mı değil mi sorularının da yanıtları kolaylıkla verilebilir olmuştur.

27 Mart 2019 
Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?